opleiding Hoefspecialist

Waarom de opleiding tot hoefspecialist?

  • Je krijgt les in theorie en praktijk van twee ervaren docenten met ieder zijn eigen specialisatie.
  • De opleiding wordt gegeven in kleine groepen van maximaal 6 studenten. Hierdoor is er voldoende ruimte voor individuele aandacht en begeleiding.
  • De opleiding biedt een gefundeerde en vakgerichte diepgang, zodat jij straks kan inspringen op de vraag naar gekwalificeerde en gediplomeerde hoefspecialisten.
  • Je loopt niet alleen stage bij collega hoefverzorgers, maar ook bij aanverwante collega’s zoals bijvoorbeeld een osteopaat of voedingsdeskundige. Je leert te kijken naar het totaalplaatje.
  • Als onderdeel van de stages krijg je de unieke mogelijkheid om gedurende twee dagen mee te lopen binnen de hoefsmederij van de universiteitskliniek Utrecht. 
  • Je krijgt een persoonlijke mentor gedurende de hele opleiding.
  • Tijdens de opleiding wordt gewerkt met moderne educatietools, zoals een veilig online leerportaal. 

Inschrijven

Investeren in de opleiding tot hoefspecialist is een goede keuze als je serieus bent met je passie voor hoeven. Per jaar hebben wij plek voor slechts 6 studenten, dit omdat wij graag met kleine groepen werken. De opleiding start ieder jaar in januari.
De Inschrijvingen voor 2025/2026 zijn geopend!    

Stap 1Motivatiebrief indienen

De eerste stap is dat je via het contactformulier je gegevens achterlaat en ons je motivatiebrief stuurt waarin je uitlegt waarom jij graag de opleiding tot hoefspecialist wilt volgen. We hebben per cursusjaar slechts 6 opleidingsplekken. Jouw motivatie geeft de doorslag voor een uitnodiging voor een kennismaking.

Stap 2Kennismaking & Introductieworkshop

Als je motivatiebrief aansluit bij onze visie, willen we graag met je kennismaken! We vinden het erg belangrijk om te weten wie je bent en waar je voor staat voordat wij een langdurig traject met elkaar aangaan.
Na een goede eerste indruk volgt een uitnodiging voor een introductieworkshop met theorie- en praktijkgedeelte (één hele dag), zodat zowel jij als ook wij kunnen kijken of het vak als hoefspecialist daadwerkelijk écht iets voor je is en de manier van lesgeven bij jou aansluit.
N.B. aan deze workshop zijn kosten verbonden. 

 

Stap 3Definitieve inschrijving

Is er een wederzijdse klik dan wordt je inschrijving definitief, waarbij je akkoord gaat met de algemene voorwaarden, de studiegids en de factuur ontvangt. We bespreken in het gesprek in hoeveel termijnen je wil betalen en je krijgt alle verdere info om je direct aan te melden!

Introductie opleiding

Tijdens de opleiding tot hoefspecialist bij Centrum voor Hoefgezondheid krijg je de unieke kans om het vak van zeer ervaren vakmensen te leren. De docenten zijn niet alleen deskundige hoefverzorgers, maar ook zeer ervaren in het overbrengen van hun kennis op een begrijpelijke en aantrekkelijke manier (Lees hier meer over de docenten). Dit maakt dat de opleiding voor iedereen goed te volgen is.

Tijdens de opleiding krijg je gefundeerde theoretische kennis en praktische vaardigheden aangeleerd over alle facetten rondom hoefgezondheid. Iedere module is een samenspel van theorie en praktijk. Binnen de opleiding krijg je de vrijheid om een eigen visie te vormen over hoefgezondheid en kan je voor een groot deel eigen invulling geven aan de opdrachten en het huiswerk. 

opleiding 1-min

Begeleiding vindt zowel plaats in de groep als individueel. Zo loop je onder andere stage bij beide docenten, maar ook bij andere collega hoefverzorgers, hoefsmeden en aanverwante collega’s, zoals een osteopaat of voedingsdeskundige.

Door deze unieke manier van opleiden word je een vaardige hoefspecialist die paard en eigenaar in alles rondom hoefgezondheid kan ondersteunen op weg naar een betere algehele gezondheid en welzijn van het paard.

opleiding 3-min
opleiding 4-min

Programma

Module 1 & 2 - Hoefgezondheid

Tijdens de eerste twee weekenden wordt de anatomie en fysiologie van de hoef uitgebreid behandeld. Hoe ziet een gezonde hoef eruit, welke functies heeft een gezonde hoef en hoe beïnvloedt de hoef de rest van het paard in zijn houding en beweging. Uiteraard maak je ook meteen kennis met de praktische vaardigheden. Hiervoor wordt er bekapt op kadaverhoeven. Gereedschapsleer komt hierbij vanzelfsprekend ook aan bod. De theoretische kennis van de eerste twee lesblokken wordt getoetst door middel van een online toets.

Module 3 - Hoefpatalogie

Nadat je alles over de opbouw en functionaliteit van een gezonde hoef hebt geleerd, leer je over uiteenlopende hoefproblemen, zoals hoefbevangenheid, hoefkatrol problemen, dwanghoeven, scheefheden, disbalansen, hoefkanker, ondergeschoven hielen en nog veel meer. Daarnaast behandelen we ook welke benaderingen voor specifieke hoefproblemen mogelijk zijn en hoe een hoefrevalidatietraject eruit kan zien. Om de opgedane theorie in de praktijk te brengen ga je tijdens dit weekend een dissectie uitvoeren van een slachthoef en -been. Nadat je voldoende hebt geoefend met het bekappen van kadaver hoeven mag je tijdens dit weekend ook voor het eerst kennismaken met het bekappen van levende paarden. Hierbij leer je wat de juiste werkhouding is en hoe je je eigen werkveiligheid waarborgt.

Module 4 - Gangbeoordeling en kreupelheidsonderzoek

Tijdens deze module staat het leren beoordelen van een normale en afwijkende beweging van het paard en hoe de hoeven hierin meespelen centraal. Het praktijkgedeelte van deze module bestaat uit bekappen van slachthoeven en levende paarden.

Module 5 - Bedrijfsvoering

De hoofdbezigheid van een hoefverzorger blijft het bekappen van hoeven. Maar er komt meer kijken bij het voeren van een goed lopend bedrijf dan alleen het goed zijn in het bekappen van hoeven. Wij als Centrum voor Hoefgezondheid hechten er veel waarde aan dat je ook leert wat er verder nog allemaal bij komt kijken, zoals boekhouding, relatiebeheer, planning, prijscalculatie, verzekeringen en personal branding.

Naast dat dit weekend in het teken staat van het werken achter de schermen, wordt er ook voldoende aandacht besteed aan bekappen in de praktijk. Zo kun je nog even goed oefenen.

Module 6 - Alternatieve hoefbescherming

Alhoewel de blote voet altijd centraal staat en de voorkeur heeft, is het belangrijk om theoretische en praktische kennis te hebben als het gaat over alternatieve hoefbescherming, zoals hoefschoenen en andere soorten permanente hoefbescherming. Je maakt tijdens dit weekend kennis met dit soort alternatieve hoefbescherming, zowel in theorie als ook in praktijk. Ook tijdens deze lesdagen is er weer tijd gereserveerd voor een praktijkgedeelte waarin je je vaardigheden van het bekappen kan oefenen.

Module 7 - Röntgenologie

Een goede hoefverzorger kan röntgenfoto’s van de hoef lezen met betrekking tot de belangrijkste parameters. Tijdens deze module leer je met de juiste blik naar röntgenfoto’s te kijken en wat de toegevoegde waarde in de hoefverzorging hiervan kan zijn. Ook dit lesblok bevat uiteraard weer bekap training. Iedere keer dat er tijdens de opleiding met slachthoeven wordt gewerkt worden deze ook doormidden gezaagd om de student inzicht te geven of hij vooraf de juiste beoordeling van de hoef en de erbij horende bekap strategie heeft kunnen maken.

Module 8 - Invloed van huisvesting en voeding op hoefgezondheid

Tijdens deze module krijg je inzicht in het samenspel tussen huisvesting, voeding en hoefgezondheid. Deze kennis is belangrijk als het gaat om het kunnen adviseren van mogelijke aanpassingen van bovenstaande factoren om de hoefgezondheid nog meer te kunnen bevorderen. Net zoals bij iedere module bestaat het praktijkgedeelte uit het leren en verfijnen van de bekap vaardigheden.

Module 9&10 - Extra praktijk modules

De praktijkmodules vinden plaats vóór het tussen- en eindexamen. Op deze manier krijgt de student nog een keer extra intensieve input en richten wij ons tijdens deze twee modules uitsluitend op praktijkgerichte onderwerpen. 

Het examen

De opleiding wordt afgesloten met een theoretisch en praktisch examen, waarin de opgedane kennis en vaardigheden worden getoetst. Halverwege de opleiding vindt er een theoretische en praktische tussentoets plaats. Het met goed gevolg afleggen van de tussentoets geldt als toelating voor de volgende modules.

Het praktische eindexamen wordt afgenomen door de 2 hoofddocenten en 2 externe vakmensen, waaronder 1 dierenarts en 1 hoefverzorger. De beoordeling vindt plaats aan de hand van een vastgelegd beoordelingsformulier. Voorwaarde voor de deelname aan het eindexamen is dat alle modules met goed gevolg zijn afgelegd en, alle opdrachten met een voldoende zijn afgerond en het minimale aantal punten voor het hele opleidingstraject is behaald.

Module 1 & 2 - Hoefgezondheid

Tijdens de eerste twee weekenden wordt de anatomie en fysiologie van de hoef uitgebreid behandeld. Hoe ziet een gezonde hoef eruit, welke functies heeft een gezonde hoef en hoe beïnvloedt de hoef de rest van het paard in zijn houding en beweging. Uiteraard maak je ook meteen kennis met de praktische vaardigheden. Hiervoor wordt er bekapt op kadaverhoeven. Gereedschapsleer komt hierbij vanzelfsprekend ook aan bod. De theoretische kennis van de eerste twee lesblokken wordt getoetst door middel van een online toets.

Studiebelasting

  • 20 lesdagen op vrijdag en zaterdag gedurende anderhalf jaar
  • Minimaal 19 dagen stage bij de docenten en andere collega hoefprofessionals
  • Minimaal 1 dag meelopen met een expert van een aanverwant beroep zoals een osteopaat of voedingsdeskundige.
  • Portfolio van minimaal 5 begeleide en gedocumenteerde paarden.
  • Begeleiding en documentatie van 2 speciale en uitgebreide case studies.
  • Circa 50 uur voor het uitwerken van opdrachten voor het volgende lesblok (huiswerk).
  • 1 dag waarop één van de docenten met jou mee gaat naar je eigen klanten zodat je in de praktijk kunt laten zien wat je hebt geleerd!
  • Halverwege de opleiding begin je, met support van je mentoren, je eigen bedrijf op te starten en een klantenkring op te bouwen. 

Datums jaargang 2025/2026

Kosten

7000 euro ex BTW – 8470 euro incl BTW. 
Opties voor termijnbetalingen kunnen worden besproken door contact op te nemen.

Wij raden aan om fiscale vraagstukken over het terugvragen van opleidingskosten en btw van te voren met een deskundige, zoals een boekhouder of belastingadviseur te bespreken! 

Locatie & docenten

Centrum voor Hoefgezondheid
Langehorst 7
6599CJ Ven-Zelderheide (Limburg)

De opleiding tot hoefspecialist bij het Centrum voor Hoefgezondheid wordt gegeven door de zeer vakbekwame docenten Lennart Denkhaus en Jessica Vos.
Tevens worden ze ondersteunt door diverse gastdocenten. 

Wat heb je achteraf?

  • Je bent vakkundig en gediplomeerd hoefspecialist.
  • Het Centrum voor Hoefgezondheid heeft een uitgebreid netwerk waardoor je een snel groeiende klantenkring opbouwt.
  • Je kan je verzekeren voor aansprakelijkheid en rechtsbijstand.
  • De opleiding is door de verzekeraar goedgekeurd.
  • Je behoort tot een groep hoefspecialisten die nauw samenwerkt en waar je ook na de opleiding terecht kunt met al je vraagstukken.

Voor wie?

  • Je wilt beroepsmatig hoefprofessional worden.
  • Je hebt passie voor paarden en hun algehele gezondheid en welzijn.
  • Je bent bereid en in staat om een intensieve opleiding te volgen.
  • Je hebt ervaring met de omgang met paarden.
  • Je hoeft geen voorkennis te hebben op het gebied van hoeven.
  • Je bent 18+ jaar oud en in het bezit van een rijbewijs.
  • Je wilt je op persoonlijk en inhoudelijk vlak verder ontwikkelen.

Inschrijven

Schrijf nu direct in voor deze bijzondere opleiding en zet de volgende stap.