Cursusssen

Hoefcursussen

Het Centrum voor Hoefgezondheid heeft als missie kennis omtrent hoefgezondheid te vergroten en te verspreiden.
Dit doet het Centrum via drie pilaren; de opleiding tot hoefspecialist, bijscholingen voor hoefprofessionals en diverse dagcursussen voor eigenaren en andere professionals uit het veld. 

De derde pilaar vindt plaats vanuit het Hoef-fit concept van Lennart Denkhaus 

Een 5tal cursussen, van een theoretische intensief workshop, over masterclasses tot exclusive privéworkshops, staan ter beschikking voor iedereen die zich wil verdiepen in hoefgezondheid.   

Hoef-fit

Enkele jaren terug zijn de Hoef-fit cursussen ontstaan, gedreven door onze passie om bij te dragen aan de verbetering van de gezondheid en het welzijn van paarden, en om onze expertise en ervaringen te delen.

De conditie van de hoeven is een spiegel van de totale gezondheid van een paard en legt de vinger op de pols bij mogelijke tekortkomingen in elementen zoals stalling, voeding, fokken en training. Naar onze mening is het cruciaal dat elke paardeneigenaar en professional in de paardenbranche over fundamentele kennis van hoefgezondheid beschikt. Veel voorkomende problemen met de hoeven en andere delen van het lichaam kunnen eenvoudig worden voorkomen of in een vroeg stadium worden aangepakt.

Wanneer men eenmaal het belang van gezonde, goed functionerende hoeven voor het welzijn van het paard begrijpt, zullen vele puzzelstukjes op hun plaats vallen en krijgt het woord ‘holistisch’ een diepere betekenis.

Mogelijkheden Onderzoek

Het Centrum voor Hoefgezondheid houdt zich naast zijn hoofdactiviteiten omtrent het opleiden van mensen tot hoefverzorgers ook bezig met onderzoek in de breedste zin op het gebied van hoefgezondheid. Het Centrum voor Hoefgezondheid is constant bezig om onderzoek uit te voeren op anatomisch gebied zodat de studenten een zo accuraat mogelijk inzicht in de opbouw van de hoef kunnen krijgen. Een langdurig project is bijvoorbeeld het aanleggen en bijhouden van een database van de dorsale hoefhoeken van hoefbeen en hoeven en de relatie hiervan. Het onderzoek naar nieuwe producten of verbetering van al bestaande Unique-horn producten is een constant process waar het Centrum zich mee bezig houdt. Andere activiteiten zijn bijvoorbeeld het onderzoeken en ontwikkelen van nieuwe soorten hoefbescherming.

Het Centrum voor Hoefgezondheid houdt zich naast haar hoofdactiviteiten omtrent het opleiden van mensen tot hoefspecialisten ook bezig met onderzoek in de breedste zin op het gebied van hoefgezondheid. Onderzoeken en ontwikkelen van ideeën, concepten, opleidingsmateriaal en producten ligt in de aard van Lennart en Klaas. Het Centrum voor Hoefgezondheid is dan ook dé perfecte plek waar de passie over hoeven en de drive naar verbetering en ontwikkeling samen komen.  Unique-horn hoof care is hierbij de grote ontwikkelingspool waarin Lennart en Klaas al hun ideeën vorm kunnen geven en deze ideeën ook kunnen verwerkelijken. Alle Unique-horn producten zijn dan ook volledig zelf door deze twee mannen bedacht en ontwikkeld.

Een aantal projecten waar deze twee specialisten bijzonder trots op zijn, zijn terug te vinden op het gebied van alternatieve hoefbescherming.

Zo is er een software ontwikkeld die het mogelijk maakt een volledig geïndividualiseerde kunststof hoefbescherming met behulp van een 3D printer te printen. Onder de naam Unique-horn 3D Blueprint kunnen professionals deze bijzondere manier van hoefbescherming via Unique-horn bestellen. Niet alleen de daadwerkelijke 3D Blueprint, maar ook ‘slechts’ het 3D bestand kan worden verzonden, zodat professionals over de hele wereld eenvoudig en snel over van dit type unieke en revolutionaire hoefbescherming gebruikt kunnen maken! 

Kennis is macht!

Waarom meer kennis over hoefgezondheid cruciaal is voor het welzijn van je paard

Hoefgezondheid is een fundamenteel aspect van de algehele gezondheid en het welzijn van je paard. De hoeven zijn dan ook letterlijk het fundament van je paard waar hij bijna 24 uur per dag op moet gaan staan en lopen.
Het begrijpen van hoeven, hun functionaliteit en de effecten van een goede of slechte hoefgezondheid op de algehele gezondheid van je paard is niet alleen essentieel voor het voorkomen van problemen. Het draagt ook bij aan een betere relatie tussen jou en je paard en voor meer assertiviteit vanuit jouw kant naar andere professionals toe.
Via dit korte artikel willen wij graag een aantal redenen
delen, waarom wij ervan overtuigt zijn dat het opdoen van de desbetreffende kennis en inzichten (via bijvoorbeeld het volgen van cursussen) over hoefgezondheid en hoefverzorging van onschatbare waarde is voor iedereen die betrokken is met paarden:

1. Voorkomen van problemen:
Een gedegen kennis over hoefgezondheid en hoefverzorging stelt je in staat om potentiële problemen te herkennen voordat ze serieus worden. Door te leren waar je op moet letten, zoals scheuren, rotstraal, schimmels of veranderingen in de hoefvorm, kun je snel ingrijpen en een passende behandeling zoeken en opstarten indien nodig. Zelfs het ontstaan van bepaalde aandoeningen zoals hoefbevangenheid of problemen met het hoefkatrolgebied kun je onder bepaalde omstandigheden vroegtijdig signaleren of volledig voor zijn. 
Dit voorkomt niet alleen onnodig lijden voor je paard, maar kan ook helpen om dure en langdurige behandelingen te vermijden.

2. Effectieve behandeling:
Als er toch problemen optreden, is een goed begrip van hoefgezondheid en hoefverzorging essentieel voor een effectieve behandeling. Door te begrijpen hoe hoefproblemen ontstaan en evolueren, kun je snel en doelgericht handelen om het ongemak voor je paard te verminderen en het herstelproces te versnellen. Tevens ben je beter in staat om het voorgestelde behandeltraject van de betrokken professionals te kunnen volgen en een eigen menig hierover te vormen. Je kunt beter overleggen wat zich wederom zal uiten in een effectievere aanpak zodat je paard sneller en beter geholpen kan worden.  

3. Ondersteunen van welzijn en gedrag:
Gezonde hoeven zijn essentieel voor het welzijn van je paard, omdat ze dienen als de basis voor zijn bewegingen en gedragingen. Het paard is een bewegingsdier en zowel de fysiologie als ook het gedrag heeft zich door de miljoenenjaren heen erop aangepast dat het paard continu beweegt en dat gaat alleen maar op gezonde en goed functionerende hoeven.  
Door te investeren in je kennis over hoefgezondheid, kun je ervoor zorgen dat je paard zich comfortabel voelt en vrij kan bewegen. Een goede hoefgezondheid betekend niet alleen correct bekappen, maar ook het bieden van voldoende beweging, het aanpassen van de voeding en het verminderen van stressfactoren die van invloed kunnen zijn op de hoefgezondheid. Hoefgezondheid dient dan ook ten alle tijde holistisch benaderd te worden en hoort in een gedegen cursus terug te komen.

Door het volgen van cursussen omtrent hoefgezondheid vergroot je niet alleen je kennis en vaardigheden, maar investeer je ook in het welzijn van je paard. Het is een waardevolle investering die niet alleen de gezondheid van je paard bevordert, maar ook bijdraagt aan een diepere en betekenisvollere relatie tussen jou en je viervoetige metgezel.

Als iedereen een klein stukje meer inzicht in hoefgezondheid zou hebben, zou de wereld van onze paarden stukken beter eruit komen te zien. 

Meer gezonde en gelukkige paarden met gezonde en functionele hoeven, dat is onze visie en doelstelling!  

De cursussen zijn uniek en boeiend

 • Deskundigheid van de cursusleider:
  Lennart heeft met meer dan 15 jaar ervaring een rijke geschiedenis in het geven van diverse cursussen, lezingen en workshops.

 
 • Gegrond op kennis en praktijk:
  De inhoud van de Hoef-fit cursussen is geworteld in solide kennis en verrijkt met praktische ervaring. Dit zorgt voor een integratie van theorie en praktijk, waardoor deelnemers de leerstof kunnen koppelen aan hun eigen ervaringen.

 
 • Helderheid en volledigheid:
  Elke cursus is logisch gestructureerd en biedt een volledig inzicht in het desbetreffende onderwerp, met voldoende ruimte voor individuele vragen en discussies.

 
 • Innovatieve perspectieven & aanpak:
  De cursussen kijken verder dan alleen hoefproblemen; ze omvatten management, huisvesting, voeding en andere cruciale aspecten, wat bijdraagt aan een holistische benadering van hoefgezondheid.